10 Disember 2010

X Race KRIM
Shah Alam, 7 Sep – Kelab Remaja ISMA ( KRIM ) Shah Alam & Klang telah berjaya mengadakan Explorace Hijrah di Bukit Cahaya Seri Alam, Shah Alam bagi remaja puteri berumur 12 hingga 17 tahun. Seramai 74 orang remaja puteri harapan ummah telah terlibat dengan penuh semangat dan keazaman yang tinggi dalam meniti kehidupan sebagai seorang remaja.

Dengan objektif utama program ini iaitu menghidupkan kesan hijrah di dalam setiap individu, explorace dimulakan dengan tazkirah hijrah khas daripada Ukhti Ummi Kalthum. Para peserta juga dibekalkan sebuah hadith untuk dihafal, difahamkan serta diamalkan sepanjang explorace di dalam kumpulan.

Program yang berkonsepkan menghayati keindahan alam dengan zikrullah dalam menyelesaikan persoalan dan permasalahan di setiap check point berjaya membuka minda para peserta terhadap kebesaran Allah SWT serta mengetuk pintu hati mereka mengenai kewujudan Allah yang sentiasa akan membantu hambaNya dalam apa jua keadaan.

Beberapa aktiviti mencabar seperti puzzle tokoh, musang berjanggut, ujian hati dan tahsin al-fatihah mampu menguji semangat, ketahanan jati diri serta kerjasama para peserta walaupun mereka baru di fasa perkenalan antara satu sama lain. Kemahiran berfikir para peserta diuji dengan beberapa soalan mengenai hijrah di setiap check point yang memerlukan perbincangan antara mereka mengikut masa yang ditetapkan.

Explorace yang berjalan selama 2 jam ini telah berakhir dengan secebis resolusi serta penyampaian hadiah dan cenderahati untuk setiap peserta. Tahniah dan syabas buat para peserta di atas kesungguhan dan semangat adik-adik dalam aktiviti ini. Semoga adik-adik tidak berputus asa merealisasikan azam tahun baru hijrah pada tahun ini. Sekalung penghargaan dan tahniah kepada Jawatankuasa program dan barisan fasilitator daripada Persatuan Belia Islam Nasional ( PEMBINA ).


إن الله ليعجب من الشباب الذي ليست له صبوة

“ Sesungguhnya Allah takjub kepada pemuda yang tidak ada padanya sifat keremajaan
( kelalaian, bersuka ria sentiasa, membuang masa )Oleh :
Penggerak KRIM SAK

0 komentar:

Catat Ulasan

 
Powered by Blogger